Recovery
Algemeen
Welke oorzaken spelen een rol bij de recoverytijd?
De Recoveryperiode is de periode die directe aansluit op een ingreep en/of een anesthesiologische procedure. Tijdens die periode wordt de patiënt bewaakt en worden eventuele optredende complicaties van de anesthesie en/of operatieve ingreep behandeld. Recoverytijden kunnen sterk variëren. Ontslag van de Recoveryafdeling naar de verpleegafdeling vindt niet eerder plaats nadat de vitale functies van de patiënt zijn gestabiliseerd en voldoen aan de opgestelde ontslagcriteria. Maar welke oorzaken die niet medisch gerelateerd zijn spelen een rol bij de Recoverytijd ?
Er is een studie gedaan naar de post operatieve patiënten doorstroming. Tijdens deze studie is er onderzocht welke oorzaken die niet medisch gerelateerd zijn invloed hebben op de patiënten doorstroming. Er werden 2783 patiënten geobserveerd tijdens dit onderzoek. Bij 421 patiënten was er sprake van een vertraging met een niet medische oorzaak. De meest voorkomende reden is dat er nog geen bed beschikbaar is voor de patiënt op de verpleegafdeling (52%). Bij 32% is de werkdruk op de verpleegafdeling te hoog om de patiënt te kunnen ontvangen. De lunchpauze spelen voor 10% een rol bij de patiëntenvertraging. De conclusie van het onderzoek is dat de oorzaken gerelateerd zijn aan de organisatorische en personele bezetting op de verpleegafdelingen. (Vincent’sHospital, 2012)
Ter afronding van de opleiding tot Recovery verpleegkundige vond er een onderzoek plaats in het Medisch Spectrum Twente naar de communicatie tussen de Recovery en de verpleegafdelingen. Door middel van het onderzoek wordt de mondelinge communicatie tussen de verpleegafdelingen en de Recovery inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze inzichten kunnen verbeteringen van de communicatie en de doorstroming van de Recovery worden toegepast.
Voor het onderzoek zijn er een aantal Recovery afdelingen van verschillende ziekenhuis benaderd om informatie te verkrijgen. Via het BRV- netwerk zijn de Recovery afdelingen benaderd om enkele vragen te beantwoorden. De resultaten geven de huidige manier van communiceren en het verband met de patiënten doorstroming van 15 Recovery ’s van Nederland en België weer.
- Het aantal operaties van de 15 Recovery ’s per dag lopen uiteen van 20 tot 80 patiënten.
- Opvallend aan de resultaten is dat alle bevraagde Recovery ’s aangeven dat de Recovery verpleegkundige zelf belt naar de verpleegafdeling. Over het algemeen bellen de Recoveryverpleegkundige naar de verpleegafdeling waarna de secretaresse van de verpleegafdelingen de telefoon zal beantwoorden. De secretaresse zal de betreffende verpleegkundige te woord staan. Enkele Recovery ’s bellen rechtstreeks naar de verpleegkundige die
de patiënt op kan komen halen. - De Recovery ’s hebben een streeftijd voor de verpleegafdelingen gesteld om de patiënten op te halen. De streeftijden variëren van 10 tot 30 minuten. Wanneer de verpleegafdelingen de tijd overschrijden wordt er nog een keer contact opgenomen. Mocht de afdeling nogmaals de tijd overschrijden dan wordt er vaak contact gezocht met een floormanager of een team- hoofd. Als de Recovery vol ligt wordt er bij het wegbellen gevraagd of ze de patiënt met spoed kunnen komen halen. Meestal geven de afdelingen hier wel gehoor aan.
Is ALS onderdeel van de functie van recoveryverpleegkundige?
De frequentie aan ALS scholing voor recovery verpleegkundigen is instellingsafhankelijk, dus welke normwaarde stelt je ziekenhuis aan je. Gebruikelijk is een jaarlijkse BLS scholing met ILS of ALS ter aanvulling. Ook al ben je geschoold, dan nog moet je de vaardigheid bijhouden om bekwaam en bevoegd te zijn en te voelen.
Bevoegd en bekwaam voor nabeademing op de recovery
Heeft de BRV een standpunt, of zijn er bronnen over de bevoegd- en bekwaamheid wat betreft nabeademingen op de recovery door recovery- verpleegkundigen? Wat er is bijvoorbeeld nodig voor deze bevoegd- en bekwaamheid (aantallen, aanbod, scholing)?
Antwoord BRV
Dit is één van de punten waar de BRV een standpunt over in wil gaan nemen. Als vertrekpunt zullen we de beschrijving van het Jeroen Bosch ziekenhuis gebruiken wat gaat over alle vaardigheden en handelingen.
Specifiek voor nabeademing wil de BRV – kijk ook eens op de www.czo.nl site voor de beschrijving van opleidingseisen – landelijke afspraken willen maken over het minimale aantal beademde patiënten (of uren) nodig per jaar om ervaring op peil te houden en zo mogelijk ook iets over scholing en bijscholing.
Intuberen door een recoveryverpleegkundige?
Intuberen is een medische handeling. De anesthesioloog is eindverantwoordelijk op de recovery, het zou dus moeten gaan om assisteren bij intubatie. Weten wat er nodig is (medicatie en apparatuur) voor intubatie en op welke wijze je de patiënt positioneert en begeleid. De begeleiding van de patiënt en het assisteren bij de medische handeling geldt bij reanimatie en intubatie.
Is recovery na diepe sedatie onderdeel van de functie van recovery verpleegkundige?
Standpunt verkoeveren na diepe sedatie buiten operatiekamers
Op verzoek van het BRV bestuur heeft een werkgroep1 onderzoek gedaan bij 25 ziekenhuizen naar de organisatie van recovery na diepe sedatie. Het onderzoek is telefonisch en per mail uitgevoerd.
Standpunt
De bewaking van patiënten na diepe sedatie buiten de operatiekamers is geen expliciet onderdeel van het domein van recovery verpleegkundigen. De verpleegkundigen die deze patiënten bewaken moeten wel extra geschoold zijn (zie onder). In een overleg tussen de besturen van de BRV en de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) op 12-12-2016, heeft het bestuur van de NVA uitgesproken het standpunt van de BRV te onderschrijven.
Achtergrondinformatie
De NVA heeft in 2009 een richtlijn uitgegeven “sedatie en/of analgesie (PSA) op locaties buiten de operatiekamer2”. Zij vinden dat patiënten die een matige sedatie hebben ondergaan, m.b.v. een saturatiemeter bewaakt kunnen worden. De verpleegkundige die hen bewaakt moet BLS geschoold zijn. Ook moet er binnen afzienbare tijd hulp aanwezig zijn. Voor patiënten die een diepe sedatie hebben ondergaan, is monitorbewaking een vereiste. De verpleegkundige, die hen bewaakt moet BLS/ILS geschoold zijn. Ook hier moet op heel korte termijn hulp beschikbaar zijn..
De IGZ heeft een Toetsingskader sedatie en/of analgesie buiten de operatiekamer uitgebracht in 20122 omdat er regelmatig onveilige situaties geconstateerd waren.
In een FAQ document geeft de NVA4 aan dat een lokale sedatiecommissie veel vrijheid heeft rondom het inrichten van PSA en de recovery van de patiënten (wordt niet nader beschreven). De lokale sedatiecommisisie is verantwoordelijk voor de inhoud van de aanvullende opleiding van verpleegkundigen die buiten de OK verkoeveren. Duidelijk moet zijn wie verantwoordelijk is voor het beleid rondom de patiënt. Dit geldt zowel voor buiten de Ok verkoeveren als het verkoeveren op de recovery. Is dit onduidelijk dan is de SPS’er de 1e verantwoordelijke waar bij vragen op wordt teruggevallen.
Bevindingen
diepe sedatie onder verantwoordelijkheid van sedatiepraktijkspecialisten (SPS) wordt in steeds meer ziekenhuizen word toegepast. Het betref hier veelal patiënten, die een onderzoek ondergaan en niet worden geopereerd. Bij de meeste instellingen slapen de patiënten na diepe sedatie uit op een aparte verkoeverruimte. De patiënt wordt m.b.v. een monitor bewaakt. De verpleegkundige, die hier werkzaam is, heeft via een externe/interne scholing bekwaamheid verworven om de patiënt na diepe sedatie te verkoeveren. In een enkel ziekenhuis worden de patiënten standaard op een reguliere recovery verkoeverd. In de meeste ziekenhuizen worden alleen patiënten, die een complex ziektebeeld vertonen, na diepe sedatie op de recovery verkoeverd.
Personeel werkzaam op deze bewakingsafdeling moet extra geschoold zijn. Dit kan een interne scholing zijn, maar ook een externe scholing. Aan de orde moeten komen BLS, ABCDE van bewaking, bewaking te interpreteren en z.n. te handelen, kennis van apparatuur en de medicatie die voor, tijdens en na de diepe sedatie wordt gebruikt. Op een uitslaapkamer voor patiënten na diepe sedatie kunnen 2 verpleegkundigen maximaal 6 patiënten bewaken en verzorgen. Eén verpleegkundige is tenminste ILS geschoold en de andere verpleegkundige is tenminste BLS geschoold. De verpleegkundige weet op wie ze kan terugvallen bij vragen en/of onduidelijkheden in het beleid. Ook moet de SPS’er en de (achterwacht) anesthesioloog snel bereikbaar zijn. Bij calamiteiten kan hulp van het reanimatieteam worden ingeroepen.
Verwijzingen
1.Samenstelling van de werkgroep: Tineke Stamm (voorzitter), Angelique van Brakel, Anne Lina, meedenkers binnen de werkgroep Mei Siahaan en Monique Severens.
2.http://www.anesthesiologie.nl/uploads/openbaar/RL_Sedatie_en_of_analgesie_Volwassenen_en_IC_2012.pdf
3. https://www.igz.nl/Images/toetsingskader%20sedatie%20_tcm294-328212.pdf
4. http://www.anesthesiologie.nl/kwaliteit/faq-richtlijn-sedatie-en-of-analgesie
Beroepsvereniging Recovery Verpleegkundigen, december 2016
Recovery | Holding
Bezetting
Welke personen mogen op een recovery/holding werken?
Wettelijk is alleen de wet BIG en die gaat over de titel verpleegkundige en het aantal uren dat je per 5 jaar moet werken. Er is nog geen scholingseis voor BIG geregistreerde verpleegkundigen. Er is alleen een scholingseis als je niet kunt voldoen aan de werkervaringseis.
De inspectie zegt in hun rapport “Richtlijn Postoperatief traject” onder definities:
Recovery verpleegkundige:
verpleegkundige die werkzaam is op de verkoeverafdeling. Indien lokaal is afgesproken dat deze taak uitgevoerd wordt door een anesthesiemedewerker (mits verpleegkundige), wordt onder ‘recovery verpleegkundige’ ook deze anesthesiemedewerker verstaan.
(tot zover het citaat van het rapport “Richtlijn Postoperatief traject).
Als BRV bestuur vinden we dat het verpleegkundige zijn een belangrijke toevoeging is in de preoperatieve zorg op de holding en de postoperatieve zorg op een recovery. In de praktijk werken er echter ook anesthesiemedewerkers die dus geen verpleegkundige zijn op genoemde afdelingen. Dit is zeker niet iets wat anders zal worden in de komende jaren. Wat wel anders zal gaan worden zijn de normen die we als beroepsvereniging gaan uitdragen waar medewerkers werkzaam zijn op een recovery aan moeten (gaan) voldoen.
Deze rol moet de BRV – en dat is ook wat de IGZ uitdraagt – gaan nemen.
M.b.t. verpleegkundigen zonder specialistische opleiding: voor een voorbereidingsruimte/holding kan dit een optie zijn, mits de verpleegkundige voldoende geschoold (bekwaam) is voor de handelingen die op die afdeling voorkomen. Voor een recovery werkt een verpleegkundige in opleiding voor recovery verpleegkundige onder directe verantwoordelijkheid van een gespecialiseerde verpleegkundige. Een verpleegkundige zonder specialisatie (IC/MC/recovery) op een recovery kan dus niet verantwoordelijk zijn voor de verkoeverperiode direct postoperatief.
Welke opleiding is vereist om te kunnen werken op een holding?
Dit is instellingsafhankelijk en afhankelijk van de werkzaamheden; recovery verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers, algemeen verpleegkundigen. In verschillende ziekenhuizen wordt alleen gewerkt met verpleegkundigen zonder aantekening.
Een verpleegkundige met ervaring op een chirurgische verpleegafdeling heeft voldoende kennis en ervaring om een holdingpatiënt voor te bereiden als de voorbereiding voornamelijk bestaat uit de controles uitvoeren van de TOP of SURPASS lijst, het infuus inbrengen, antibiotica toedienen.
Een verpleegkundige die alleen het 1e blok “acute zorg” heeft gevolgd van de recovery opleiding heeft theoretisch voldoende kennis om te kunnen assisteren bij het plaatsen van loco regionale anesthesie.
Dus: verpleegkundigen op de holding kan wel en gebeurd dus ook en per instelling zou vastgelegd moeten worden wat de verpleegkundige op de holding mag doen.
Recovery
Een patiënte na sectio
Hoe lang blijft een pas bevallen moeder op de recovery?
Bij de meeste instellingen blijven de moeders na een sectio, als ze stabiel is een half uur tot een uur op de recovery. Met adequate pijnstilling (PCA-pomp met morfine 50mg in 50ml of dipidolor) gaan ze naar de afdeling. Ontslag criteria verschillen, er is altijd sprake van een zakkend blok. Wanneer er sprake is van hemodynamische instabiliteit of pijn, dan blijft ze langer.
De baby blijft niet in ieder ziekenhuis bij de moeder; gaat soms met de vader al naar de afdeling, vooral wanneer verblijf van moeder op recovery langer duurt dan gewoonlijk. Het verblijf duurt langer, wanneer er sprake is van pijn of hemodynamische instabiliteit of zeer
langzaam zakkend blok. Is het laatste het geval dan wordt er overlegd en gekeken wat de beste oplossing is voor moeder en kind.
Met welke pijnmedicatie gaat zij naar de afdeling?
In vrijwel alle ziekenhuizen krijgt de moeder een PCA pomp met morfine 50 ml = 50 mg, of dipidolor. Daarnaast wordt er in een aantal ziekenhuizen paracetamol en diclofenac/voltaren gegeven. Het geven van droperidol en ook Novalgin worden instellingsafhankelijk gegeven i.v.m. de contra indicatie van het geven van borstvoeding.
Hoe is de afdeling voorbereid op de komst van patiënten met nog niet uitgewerkte loco regionaal techniek?
De meeste ziekenhuizen houden een pas bevallen moeder wel eventjes op de verloskamer. In een enkel geval gaat de moeder direct door naar “zaal”. Over het algemeen is de afdeling O&G bekend met en voorbereid op nog patiënt met een nog niet uitgewerkte loco regionaal techniek.
Wie is verantwoordelijk voor de baby Recovery/O&G/kinderverpleegkundige?
Als moeder en baby samen op de recovery verblijven, dan is de kraamverpleegkundige verantwoordelijk voor de baby, de recovery verpleegkundige voor de moeder. De baby gaat ook wel mee met de vader naar de afdeling en wacht daar op de komst van de moeder. Dit is vaak het geval, wanneer de moeder door pijn of hemo-dynamische instabiliteit langer op de recovery blijft, dan normaal gesproken.
Hoe lang blijft deze verpleegkundige op de recovery bij het kindje en moeder?
In een aantal gevallen gaat de baby direct door naar de afdeling al dan niet met moeder en/of met vader. De baby’s blijven bij de moeder wanneer er sprake is van een gentle sectio. In alle andere gevallen is de O&G-/kinderverpleegkundige verantwoordelijk voor de baby. Deze blijft er vaak de hele verblijfsduur aanwezig op de recovery. Is dit niet het geval dan is of de O&G verpleegkundige en de kinderarts laagdrempelig bereikbaar.
Wet BIG-2
Kunnen er voor verpleegkundigen met een vervolgopleiding zoals de recovery opleiding, meer duidelijkheden komen m.b.t. de functie van regieverpleegkundige (worden ze het wel of niet en wat zijn de voorwaarden, etc)?
In principe is er duidelijkheid o.b.v. het advies van commissie Meurs. Als HBO’er of MBO/Inservice met aanvullende NLQF6 verpleegkundige vervolgopleiding na 2003 kan je je registreren als regieverpleegkundige. Wel is het dan van belang dat je deze functie ook uitoefent want bij herregistratie zal je dit moeten aantonen. Daarom, ga aan de voorkant in gesprek met werkgever over je ambitie/verwachtingen over en weer.
Zullen veel verpleegkundigen die bij de start van het nieuwe register als regie verpleegkundige zijn geregistreerd, na 5 jaar functioneren als HBO verpleegkundige zonder regie functie terug gaan naar verpleegkundige?
Dat is natuurlijk erg afhankelijk van hoe werknemer en werkgever omgaan met de overgangsregeling. Als je niet in gesprek gaat met je werknemer/werkgever over verwachtingen en ambities is er een kans dat regieverpleegkundigen naar het verpleegkundig register gaan. We verwachten dat er ook verpleegkundigen zijn die dit zelf wensen doordat ze ervaren dat het regieverpleegkundig beroep (onderzoek. EBP, protocollen etc.) niets voor hen is.
Waarom worden ervaringscompetenties niet ingezet en gewaardeerd in de overgangsregeling?
Omdat de commissie Meurs stelt dat het profiel Bachelor Nursing 2020 dé norm is voor het regieverpleegkundig beroep. De brede overgangsregeling – waar wij ons voor hebben hard gemaakt – zorgt ervoor juist dat ervaring van een grote groep verpleegkundigen wordt erkent. Dit was niet zo in het alternatief, de smalle overgangsregeling die de commissie Meurs prefereerde.
Hoeveel regieverpleegkundigen zijn er straks nodig?
Er zijn instrumenten waarmee een werkgever een optimale functiemix kan bepalen, er is geen standaard. Dit moet in dialoog en met de context meegenomen worden. Veelgehoorde percentages zijn 30% regie en 70% verpleegkundige.
Zal er voor MBO-ers met ambities straks geen ruimte meer zijn?
Juist wel. Horizontale functiedifferentiatie blijft door middel van vakinhoudelijk specialiseren. Ook blijft de verticale route bestaan door een verkorte HBO-V te doen. Met de komst van het nieuwe regieverpleegkundig beroep ontstaan er meer loopbaanmogelijkheden voor de gehele beroepsgroep.
Hoe kan een HBO-er 5 jaar na diplomering regieverpleegkundige zijn (begint zonder ervaring en hoe moet deze na 5 jaar aantonen dat ze regieverpleegkundige zijn?
Deze pas gediplomeerde collega kan er voor kiezen om in het verpleegkundige of regieverpleegkundige register te willen staan. Ook zij moet bij herregistratie kunnen aantonen op deze deskundigheid werkzaam te zijn geweest.
Kan coördinator die MBO en HBO coördineert straks MBO-er zijn?
Functies als dagcoordinator/teamleider etc blijven bestaan. Het is aan de werkgever welke eisen deze stelt aan de coördinator. Maar dat was al zo.
Waarom met terug werkende kracht mensen benadelen. Waarom geen ijkpunt 2020?
Dan zouden enkel de nieuw opgeleide verpleegkundigen op HBO-niveau kunnen opteren voor het regieverpleegkundig beroep. De overgangsregeling maakt het ook voor anders opgeleiden mogelijk.
Waarom dit inzetten op HBO opleidingen als er maar weinig regieverpleegkundigen nodig zijn, anders geformuleerd: wat is straks de waarde van een HBO diploma als je niet aangesteld kan worden als regie verpleegkundige?
Die waarde blijft hetzelfde, HBO diploma is en blijft een HBO diploma.
Betekent deze verandering - kort door bocht na het lezen van het advies en de brief van de minister - niet een stap in de richting van taakgerichte verpleegkunde (met de regieverpleegkundige als de ouderwetse hoofdzuster in een nieuw jasje?)
Nee juist niet, het gaat niet om differentiatie van taken. Er komt een nieuw beroep bij welke vanuit andere deskundigheid gaat samenwerken.
Vragen in netwerk contactpersonen
Veel gestelde vragen
Onderzoek bladderscan
Er is een respons gekomen van 9 ziekenhuizen
1 Wat is jullie protocol ten opzichte van bladderen?
2 Hoeveel mensen bladderen jullie gemiddeld per dag?
Afhankelijk van het protocol wordt er maximaal 15 x per dag gebladderd. In 3 ziekenhuizen wordt iedereen gebladderd, dus daar is het gebruik frequent.
3 Welke bladderscan gebruiken jullie?
Verathon wordt door iedereen gebruikt, wel diverse modellen.
4 Hoe zijn jullie ervaringen met de bladderscan die jullie gebruiken?
De recovery’s die weinig bladderen zijn tevreden over hun apparaat. De recovery’s waar frequent gebladderd wordt zijn matig tot niet tevreden. De gemeten waarden zijn wisselend en bij catheteriseren wijkt de hoeveelheid soms ook af van de gemeten waarde.
Ervaring PCA-pomp gevuld met morfine/droperidol/NaCl 0,9% voor postoperatieve pijnbestrijding?
Er zijn10 reacties ontvangen van contactpersonen BRV. Er is weinig ervaring met Morfine en Droperidol in de PCA spuit. Op Pubmed is er een Primary Study gepubliceerd over het toevoegen van droperidol aan morfine patiënt gecontroleerde analgesie waarbij gekeken wordt naar het effect op misselijkheid. Daarnaast nog een artikel in de European Journal of Anesthesiologie over de optimale dosering (heel summier). Voor de volledige inventarisatie: mail [email protected]
Overdracht wel of niet aan het bed?
In de meeste ziekenhuizen vindt de overdracht naar de afdeling plaats aan het bed van de patiënt met behulp van een computerscherm. Informatie die mogelijk gevoelig ligt, wordt aangewezen, zodat de afdelingsverpleegkundige deze kan lezen. Een enkel ziekenhuis werkt nog met een papieren overdracht, ook dan probeert men de privacy op deze manier te waarborgen. Over het algemeen lijken patiënten hier geen moeite mee te hebben.
(bovenstaande samenvatting is gemaakt n.a.v. ongeveer tien reacties uit het netwerk van BRV contactpersonen)
Congressen en symposia
Veel gestelde vragen
Hoe bestel ik tickets voor een evenement?
De toegangsbewijzen(tickets) voor de evenementen die door de BRV worden georganiseerd kunt u online bestellen en betalen via onze website.
- Stap 1: klik op de juiste ticket en geef daarna het gewenste aantal in > klik op “Toevoegen aan winkelwagen“
- Stap 2: in het volgende scherm kun je eventueel nog het aantal wijzigen, klik daarna op “Doorgaan naar Afrekenen”
- Stap 3: in dit scherm vul je je persoonlijke gegevens in (velden met een sterretje (*) zijn verplicht)
- Stap 4: kies dan uw betaalmethode (iDeal voor Nederland en MisterCash voor België) en klik vervolgens op “Bestelling plaatsen” > Je komt nu terecht in de beveiligde omgeving van MisterCash.
- Stap 5: u kunt nu uw betaling verrichten.
- Stap 6: wanneer de betaling gelukt is komt u terecht op de bedankpagina (“Bedankt voor uw bestelling”) en ontvangt vervolgens per mail een bevestiging van uw bestelling.
Let op: Je ticket wordt per email naar je toegestuurd!
Dus print hem uit en neem hem mee naar het congres. Alle bestellingen worden door ons systeem geregistreerd. Wanneer je onlinebestelling betaald is, ben je zeker van toegang tot het congres.
Let op: wanneer je geen email van de BRV in je Inbox of Postvak In hebt ontvangen, kijk dan eerst even in de Spambox of de map voor Ongewenste emails. Het kan voorkomen dat mailtjes hierin terechtkomen.
Wat is mijn toegangsbewijs?
Wanneer je online een ticket hebt besteld en betaald, ontvang je jouw ticket(s) per email. Print je ticket(s) uit en neem hem/ze mee naar het congres.
Hoe kan ik bestellen en betalen vanuit België?
De BRV-leden uit België kunnen hun tickets en/of producten uit de webshop online bestellen en betalen via Sisow MisterCash.
Wat is iDeal?
Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat u direct koppelt aan uw internetbankierprogramma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft u zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken.
Maakt u gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kunt u direct met iDEAL betalen. U rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van uw eigen bank. Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent.
Meer informatie over iDeal vindt u op: www.ideal.nl
Wat is MisterCash?
Mistercash is een samenwerking van een aantal Belgische banken en te vergelijken met Ideal in Nederland. Met behulp van een PIN code kun je als houder van zulk een kaart betalen bij diverse winkels, tankstations en allerlei automaten. Daarnaast is het mogelijk om er online betalingen mee te verrichten.
Mistercash garandeert een veilig en betrouwbaar online betaalmiddel. Voor kaarthouders van deze Belgische kaarten is het een zeer handig en veilig online betaalmiddel. De betaling wordt afgewikkeld via de betaalpagina van de online bank. Dit garandeert dat het volledig veilig is en te vertrouwen.Klik voor meer informatie over Mistercash >
Kan ik presentaties van een congres nog eens doorlezen?
Wanneer u deel hebt genomen aan een congres of symposium is het mogelijk om de presentaties nog eens door te lezen. Mocht u een presentatie per mail willen ontvangen, stuur dan een e-mail naar [email protected]
BRV Kompas-App
Veel gestelde vragen
Hoe log ik in op de BRV Kompas app?
Klik op deze link en lees vervolgens hoe je in kunt loggen op de BRV Kompas-app.
Hoe maak ik een “tegel” van www.brvkompas.nl ?
BRV kompas opent niet in Safari (Apple)?
Antwoord:
- Ga naar Instellingen.
- Scroll naar beneden en druk op Safari
- Scroll naar beneden en stel Blokkeer cookies in op Alleen van sites die ik bezoek en ga linksboven weer terug naar Safari
- Scroll naar beneden en klik op Wis geschiedenis en websitedata
- Druk op de homeknop en start Safari weer op. Ga naar de site http://www.brvkompas.nl
Online betalen
Veel gestelde vragen
Wat is iDeal?
Met iDEAL kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk uw online aankopen afrekenen. iDEAL is het systeem dat u direct koppelt aan uw internetbankierprogramma bij een online aankoop. Om gebruik te maken van iDEAL hoeft u zich niet te registreren, bestanden te downloaden of een account aan te maken.
Maakt u gebruik van internetbankieren bij ABN AMRO, ASN Bank, Friesland Bank, ING, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank of Van Lanschot Bankiers, dan kunt u direct met iDEAL betalen. U rekent dan snel en gemakkelijk af in de vertrouwde internetbetaalomgeving van uw eigen bank. Betalen zoals u eigenlijk al gewend bent.
Meer informatie over iDeal vindt u op: www.ideal.nl
Wat is MisterCash?
Mistercash is een samenwerking van een aantal Belgische banken en te vergelijken met Ideal in Nederland. Met behulp van een PIN code kun je als houder van zulk een kaart betalen bij diverse winkels, tankstations en allerlei automaten. Daarnaast is het mogelijk om er online betalingen mee te verrichten.
Mistercash garandeert een veilig en betrouwbaar online betaalmiddel. Voor kaarthouders van deze Belgische kaarten is het een zeer handig en veilig online betaalmiddel. De betaling wordt afgewikkeld via de betaalpagina van de online bank. Dit garandeert dat het volledig veilig is en te vertrouwen.Klik voor meer informatie over Mistercash >
Polls
Veel gestelde vragen
Wat zijn de uitslagen van eerdere polls?
Wil je de uitslagen van de vorige polls lezen en ben je benieuwd naar de mening van anderen? Klik dan hier >