Programma Zorg om Recovery

 

08.30 uur | Registratie en inschrijving voor de workshops, ontvangst met koffie, thee en iets lekkers.

09.30 uur | Welkom,  opening van het congres door Ton Sol, voorzitter BRV. Introductie van de dagvoorzitter, dr. H.D. de Boer (MD, PhD)  Martini Ziekenhuis Groningen.

09.45 uur | Meer Ketamine, door Kees Knol werkzaam in het Medisch Spectrum Twente te Enschede.
Bij deze lezing staan we stil bij de ontwikkeling van deze bijzondere pijnstiller. Of moeten we spreken over een bijzonder sedativum. Het is een vreemde eend in de bijt die daarom vraagt om een bijzondere plaats in de multimodale pijnstilling.

10.15 uur | Diabetes wat moeten wij daar nou mee?  Door  dr. Jeroen Hermanides,  (MD, PhD) Anesthesioloog in het AMC.
Sinds een aantal jaar is er een flinke toename van het aantal patiënten met diabetes mellitus. Dat zien we ook terug in de operatiekamer, waar bij sommige ingrepen 1 op de 4 patiënten bekend is met diabetes. Tijdens deze lezing zullen de verschillende vormen van diabetes mellitus worden besproken en tevens de laatste inzichten met betrekking tot de “juiste behandeling rondom een operatie

10.45 uur | Koffiepauze

11.30 uur | Richtlijn anesthesie bij kinderen,  door spreker via NVA (Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie), naam volgt.
In deze lezing zal de nieuwe richtlijn anesthesie bij kinderen uiteen gezet gaan worden. De aanleiding voor het schrijven van de richtlijn Anesthesie bij kinderen is het door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) signaleren van een aantal calamiteiten bij kinderen die onder narcose zijn geweest. In gesprekken tussen de IGZ en de NVA kwam naar voren dat er in Nederland behoefte bestaat aan meer duidelijkheid rondom de anesthesiologische zorgverlening aan kinderen in de vorm van een richtlijn. De richtlijn heeft als doelstelling antwoorden te geven op de vraag wat in Nederland verantwoorde anesthesiologische zorgverlening aan kinderen is.

12.00 uur | Waar gaat de casus over?  Door Dr. S.  Alleleijn AIOS anesthesie UMC Radboud.
Tijdens deze lezing zal dr Alleleijn met ons een interessante casus gaan bekijken met als thema restverslapping. Ze zal vervolgens met ons gaan bespreken wat er gedaan is maar ook wat er gedaan had kunnen worden en waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Tevens zal zij vertellen wat de effecten hiervan zijn.

12.30 uur | Lunch

13.30 uur | WORKSHOPS, klik hier voor meer info over de verschillende workshops >

14.00  uur | WORKSHOPS, klik hier voor meer info over de verschillende workshops >

14.30 uur | Theepauze

15.00 uur | Over angst en chronische pijn.  Door  Dr. Maurice Theunissen, Epidemioloog MUMC+.
De kwaliteit van leven voor de patiënt wordt bepaald door vele factoren. Inzicht in deze factoren kan behulpzaam zijn bij het voorspellen van het resultaat van een operatie. Bovendien kan deze informatie dienen als uitgangspunt voor doelgerichte, peri-operatieve, preventieve maatregelen ter verhoging van de kwaliteit van leven na de operatie. Hoeveel impact heeft  pre-operatieve angst en pijn op onze operatiepatiënten? Maurice Theunissen deed er onderzoek naar en vertelt ons meer hierover.

15.30 uur | Zelfreanimatie voor zorgverleners. Door Jan de Boeck.
Jan werkt momenteel als verpleegkundig bedrijfsleider voor één van Belgisch grootste ziekenhuizen en is verantwoordelijk voor de operatiekwartieren, recovery’s dagziekenhuizen en cathlabs in de Antwerpse ziekenhuizen. Daarbuiten is hij actief als trainer, coach en internationaal spreker:

“Als zorgverlener ben je een kei in het zorgen voor anderen.
Een superheld in het herkennen en oplossen van problemen.
Verleg je je eigen grenzen verleggen als het moet.
Maar ben je ook een kampioen in zelfzorg?
Zorgen voor anderen start met goed zorgen voor jezelf.
Drijven collega’s en conflicten je soms tot  waanzin?
Merk je af en toe enige verzuring bij je collega’s?
Hoe overleef je de dagelijkse jungle?
Hoe reanimeer je jezelf  tot een stralende energieke medewerker.
Inspiratielezing boordevol tips. Je ziet van buiten goed wat het van binnen doet”.

16.15 uur | Borrel

Bestel nu je ticket voor het congres