Verplichte workshops BRV Congres 2020

1e sessie

De neurofysiologie van het brein. Hoe wordt je de held van de OK?

In deze Masterclass neemt Drs. Bart Torensma je mee door de neurofysiologie van het brein. Hoe werkt het brein in stress, welke delen van het brein werken soms niet meer onder stress en welke juiste te goed.

 

2e sessie

De neurofysiologie van het brein. Hoe wordt je de held van de OK?

In deze Masterclass neemt Drs. Bart Torensma je mee door de neurofysiologie van het brein. Hoe werkt het brein in stress, welke delen van het brein werken soms niet meer onder stress en welke juiste te goed.

Keuze workshops BRV Congres 2020

1

Zorg ook goed voor je zelf: De Overgang

Je werkt in de zorg. Dat is vaak best pittig. Goed voor jezelf zorgen schiet er nog wel eens bij in. Want, hoe doe je dat nou in een baan waarin je vooral voor de ander zorgt?

Lees meer

In deze workshop krijg je inzicht in de nut en noodzaak van zelfzorg bij De Overgang. In de zorg werken veel vrouwen van tussen de 40 en 65 jaar oud. Bijna 70% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten. Sommigen ervaren lichte klachten, anderen hebben zwaardere klachten die ook van invloed zijn op hun werk in de zorg.

Er is weinig herkenning en erkenning van overgangsklachten bij vrouwen zelf en bij werkgevers in de zorg. En dat terwijl iedere vrouw er mee te maken krijgt! Sommige huis- en bedrijfsartsen zijn ook onvoldoende bekend met de klachten die het gevolg kunnen zijn van de overgang. Zo kunnen hartkloppingen en depressieve gevoelens zo maar een gevolg zijn van een verstuurde hormoonbalans die veroorzaakt wordt door de overgang. IZZ wil dit thema graag bespreekbaar maken met zorgmedewerkers en bij zorgorganisaties.

We geven je in deze workshop inzicht en concrete tips om beter voor jezelf te zorgen. We bespreken hoe jij op een goede manier door de overgang kunt gaan en hoe je jouw kennis en ervaring kunt blijven inzetten in de zorg tijdens deze periode. IZZ. Het ledencollectief van mensen in de zorg.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?

  • Na afloop weet je meer over de overgang en welk type klachten een gevolg kunnen zijn van een verstoorde hormoonbalans
  • Na afloop van de workshop heb je praktische informatie over hoe jij in gesprek kunt met je huisarts, bedrijfsarts en/of werkgever over de overgang.
  • Na afloop van de workshop heb je enkele concrete tips waarmee je je overgangsklachten wellicht kunt verminderen.

2

ZZP’er in de zorg: van A tot … Zorgeloos ZorgProfessional

Bijna iedereen krijgt te maken met ZZP’ers: ze worden ingezet bij je huidige werkplek, een (ex-)collega start als ZZP’er of je hebt over werken als ZZP’er in de zorg gehoord. Je wilt wel eens weten hoe dat nou werkt. Misschien wil je ook starten.

Lees meer

Of je bent al gestart en wilt checken of je alles goed geregeld hebt. Wat verdient een ZZP’er? Hoe zit het met de wetgeving? Wat moet je verzekeren? Hoe krijg je een opdracht en hoe start je als ZZP’er?

Richard van Baarlen krijgt deze en andere vragen dagelijks. Richard is consultant bij Interchange en is een afgestudeerd master (MSc) in management. Tijdens een meeslepende workshop word je van A tot Z klaargestoomd om ZZP’er in de zorg te worden. Je krijgt een realistisch beeld en leert over de voor- en nadelen van ZZP’er zijn. Er zitten zelfs een aantal handige dingen in waar je nooit aan dacht toen je over ZZP hoorde!

3

Echogeleide infuus prikken

 

4

Zeg ‘ns aaaaa…..

Op het congres wil ik jullie graag kennis laten maken met de “kleine” aaaa’s, in de vorm van een kinesiologisch oefening, welke je ook bij een patiënt kunt toepassen. Deze kleine aaaa’s zorgen voor een beter welbevinden (positieve gezondheid). Waardoor je een bijdrage kunt leveren aan stress- en angstreductie . Deze factoren zorgen voor een positieve invloed op het herstel van de patiënt.

5

Geen dip tijdens-en betere slaap na de nachtdienst door lichttherapie

Iedereen die in onregelmatige diensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan terwijl je nog aan de slag bent. Onze biologische klok produceert dat slaperige gevoel onder invloed van de cyclus van dag en nacht.

Lees meer

Iedereen die in onregelmatige diensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan terwijl je nog aan de slag bent. Onze biologische klok produceert dat slaperige gevoel onder invloed van de cyclus van dag en nacht. Daglicht maakt en houdt ons wakker, als de avond valt bereidt het lichaam zich voor op slaap. Wanneer de buitentemperatuur het laagst is, bereikt ook de menselijke energie het laagste punt, het moment van diepe slaap.

Zo is onze biologische klok al sinds de oertijd geprogrammeerd. Toch is alert en energiek blijven in de nachtdienst mogelijk, als we de interne klok bijstellen met behulp van lichttherapie. Dit hoef je niet de hele werktijd te gebruiken: 30 minuten blauw licht is voldoende om de dip voor te blijven. Het blauwe licht lijkt voor je zintuigen op een extra zonsopgang. Je lichaam reageert door de aanmaak van het nachthormoon melatonine naar een later moment te verschuiven en de productie van het actiehormoon cortisol juist op te voeren. Je kunt daarna nog uren op niveau presteren, als je het blauwe licht maar hebt ingezet voor je de dip voelt.

Kom je na de nachtdienst moe van het werk thuis, dan kan je lichaam opnieuw een energie-impuls krijgen doordat de dag aanbreekt en de zon opgaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hiervoor zijn technieken ontwikkeld bijvoorbeeld met behulp van een oranje ‘zonnebril’ die de slaap aanwakkert als je na de nachtdienst thuiskomt.

De workshop geeft praktische informatie hoe je deze succesvolle techniek veilig en effectief kunt inzetten in de dagelijkse praktijk.

Wie geeft de workshop: Toine Schoutens, verpleegkundige np

Bedrijf: PROPEAQ