Tijdens het congres op 24 maart a.s. kun je ook diverse workshops volgen. Op deze pagina vindt je een uitleg over deze workshops. (klik op het plusje voor meer informatie)

Let op: inschrijven voor de workshops kan bij de ontvangstbalie in de Reehorst op 24 maart en VOL = VOL!!!!!

Structuur in de overdracht…. gericht op de ABCDE-methodiek

Door A. M. Janssen recoveryverpleegkundige Ziekenhuis Rijnstate

Het ontbreken van structuur in de overdracht kan leiden tot verwarring (Sexton e.a., 2004) en het kan moeilijk zijn om als ontvanger relevante informatie te verzamelen als de overdracht ongestructureerd is (Scovell, 2010). Door de ABCDE-methodiek te gebruiken in de overdracht, wordt alle belangrijke informatie benoemd welke noodzakelijk is voor een goede mondelinge overdracht. Bijzaken worden achterwege gelaten en belangrijke informatie wordt niet vergeten.

De ABCDE-methodiek

De ABCDE-methodiek is een methodiek die voornamelijk wordt toegepast bij de opvang en behandeling van een acuut bedreigde patiënt, waarbij als uitgangspunt geldt: ‘treat first what kills first’. Naast het gebruik van de ABCDE-methodiek in een acute setting is toepassing ook mogelijk in andere situaties, zoals de overdracht of een patiënt onderzoek.

Onder welke letter valt nu precies wat? Hoe kun je deze methodiek eigen maken zodat het gebruik hiervan een hulpmiddel wordt om duidelijk en gestructureerd over te dragen, hulp in te schakelen of een probleem op te sporen.

Signaleren van pijn bij kwetsbare ouderen

Door J.M. Takkenkamp pijnconsulent Slingeland Ziekenhuis

Om adequate pijnstilling te geven, moeten we weten welke mate van pijn een patiënt ervaart. Dit is voor verpleegkundigen niet altijd eenvoudig te signaleren bij de kwetsbare ouderen die we zien op de recovery. Een groeiend probleem in Nederland omdat de vergrijzing gestaag toeneemt. We willen zorg op maat geven en daarom vereist deze zorg soms een andere aanpak. Wat kunnen we doen om juist bij deze patiëntencategorie de mate van pijn beter te signaleren? Hoe kunnen we deze zorg beter op hen afstemmen?

Help, ik krijg er geen infuus in….

Pieter Bouwman en Marc Vrebos | BD/ BARD

In deze workshop gaan we met jou kijken naar de patiënt die moeilijk te prikken is. We gaan je allerlei tips en trucs laten zien (en aanleren) om de moeilijk te prikken patiënt  zonder problemen een venflon te geven. Denk hierbij aan hulpmiddelen zoals de echo, speciale lamp, warmte, manieren om de hand vast te houden, posities etc… We hopen je te mogen verwelkomen in onze workshop.

Als het lachen je vergaat….. wat dan?

Sommige mensen denken dat lachen alleen leuk is als het spontaan gebeurt en dat op commando lachen niet werkt. Echter dit klopt niet: Als je intensief spontaan lacht maakt je lichaam hormonen aan: dopamine en endorfine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je opgewekt en blij voelt. Maar het bijzondere van het lichaam is, is dat het lichaam geen verschil kent tussen echt en nep: Dus ook bij nep lachen maakt je lichaam deze hormonen aan. Het is het alleen nodig dat je meedoet. En je hoeft het ook niet eens leuk te vinden….. Door mee te doen worden die hormonen gewoon aangemaakt en komt het geluksgevoel vanzelf.

Stom, ik lach liever spontaan

Mensen remmen zichzelf veelal af met gedachten als: “stom, ik lach liever spontaan, ik sta voor gek, ik houd hier ik niet van etc). Als je deze gedachten los kunt laten en kunt denken: “ik zie het wel, ik laat me verrassen”, dan helpt dit zeker. Maar zelfs met deze gedachten kunnen de oefeningen en spelletjes die ik doe met de groep de mensen tot lachen brengen vanwege de interactie die onstaat met elkaar. Verder laat ik iedereen vrij om mee te doen. Zie je het bij een oefening niet zitten dan is er alle ruimte om niet mee te doen en het eens van een afstandje te bekijken. Maar de praktijk wijst uit dat dit heel weinig gebeurt. 

Positieve en vrolijke schouderklopjes

De lachworkshop is uitermate geschikt om mensen met elkaar te verbinden en om banden te verstevigen. Wanneer je samen lacht dan gebeurt er iets dat sterker is dan een goed gesprek. Daarnaast is de lachworkshop vergelijkbaar met een heuse work-out. Mensen voelen soms spieren op plekken waar ze het bestaan niet meer van wisten. Er wordt van de deelnemers dan ook een actieve houding verwacht. De workshop begint met een aantal eenvoudige opwarm oefeningen waarbij de lach als vanzelf ontstaat. Daarna gaan we verder met een aantal gekke en vrolijke oefeningen. Het hart van de workshop bestaat uit een aantal lachoefeningen en spelletjes waarbij we veel geluid produceren en met elkaar de lach laten klinken. We eindigen met positieve en vrolijke schouderklopjes.

Vitaal door je loopbaan

Door Pieter van de Winckel en Paul van Haaren – Stichting IZZ en Ergo Optima

1 op de 3 zorgmedewerkers bezoekt 1 of meerdere malen per jaar de fysiotherapeut. 1 op de 20 zorgmedewerkers maakt gebruik van psychische zorg. Voor fysiotherapie is dat 50% hoger dan de gemiddelde Nederlandse bevolking…Dat zijn verontrustende cijfers…. Mensen in de zorg zijn uitstekend in staat om voor anderen te zorgen. Maar hoe zorg je dat je zelf voldoende energie hebt?

Besteed je voldoende aandacht aan je eigen gezondheid? Slaap je wel voldoende en let je op je voeding? Is de werksfeer binnen je team zo dat je je fysieke en lichamelijke klachten kunt bespreken? Stichting IZZ biedt je nieuwe inzichten en praktische tips om met je eigen gezondheid aan de slag te gaan. Energiek aan het werk blijven; daar worden we allemaal beter van!

Wanneer het ademen even niet lukt

Door dhr J. Buijs,  Expert Trainer Ventilation and Anesthesia 

Na-beademen in een half uur. We houden het kort en niet te krachtig. Even dertig minuten ventileren. Omdat het kan ….